En klimatsmart fralla toppad med havets delikatesser.
1. Skölj salladslökarna och skär bort det gröna. Spara den gröna blasten till annat eller frys in. 2. Koka lökrötterna cirka 5 minuter i saltat vatten. Låt rinna av i sil. 3. Vispa senap, vinäger, senapsfrö och 2 tsk honung i en bunke. Vänd ner den varma löken och låt stå minst 3 timmar i kyl. 4. Strimla löken, fräs med smör och 1 tsk honung på låg värme tills den blir gyllenbrun, mjuk och söt. 5. Tillsätt rödalger och stek ytterligare några minuter. Salta. 6. Sätt ugnen på 200° grill. 7. Toppa underdelen av frallan med lök, rödalger och ostskivor. Rosta överdelen i lite smör i en stekpanna. 8. Ställ in i ugnen så att osten smälter cirka 5 min. 9. Ta ut och toppa med skivad tomat och lökrötter. Voila!
Ett klimatsmart, krispigt knäcke garnerat med havets primörer.
1. Värm filmjölken försiktigt i en kastrull till 50°, dra kastrullen åt sidan. 2. Blanda i gräddfil. Häll i en sil med kaffefilter eller silduk. 3. Låt rinna av i rumstemperatur i 3 timmar. Ställ i kyl över natten. 4. Smaksätt färskosten med salt. 5. Blanda sjögräs med vinäger, soja och ingefära. Låt stå i 15 min. 6. Knipsa av blasten från rädisorna och lägg i iskallt vatten. 7. Skiva rädisorna tunt och lägg i det iskalla vattnet så att de blir krispiga. 8. Toppa knäckebrödet med färskost, sjögräs, rädisor, blast och tångrom. Smaklig måltid!
En klimatsmart mexikansk club sandwich kryddad med rostade larver.
1. Skala och skiva löken tunt. Blanda med 1/2 pressad lime, honung och lite salt. Låt stå minst 30 min. 2. Koka chipotlen i lite vatten tills de är mjuka. Låt rinna av och mixa sedan till en slät puré. 3. Blanda 1 msk puré med majonäs. 4. Rosta gräshopporna med paprikapulver och salt i pannan. 5. Toppa brödet med salladsblad, skivad avocado, skivad tomat, chipotlemayo och gräshoppor, koriander, syltad lök och larver. Lägg på den sista brödskivan som ett lock. Ät väl!
Skogens grödor friterade på framtidsmacka toppad med syltade granskott.
1. Blötlägg renlaven i kallt vatten i 6 tim. Byt vatten några gånger. 2. Låt laven droppa av i ett durkslag och sedan på en ren kökshandduk. 3. Låt torka cirka 1 dygn på tidningspapper. 4. Hetta upp olja till 150° och fritera laven frasig. Låt rinna av på hushållspapper. Salta. 5. Stek äggen i smör. Salta. 6. Blanda vinäger, björksav och pepparrot i en skål. Slunga runt gräs och ängsyra i dressingen. 7. Bred smör på rågbrödet. Toppa med grässallad, ost, ägg, harsyra, granskott och friterad lav.
En klimatsmart macka toppad med kryddade larver och hemlagad färskost.
1. Skölj rönnbären. 2. Värm ättika, socker och vatten. Blanda ner rönnbär och låt svalna. Ställ i kyl och låt svalna minst ett dygn. 3. Värm filmjölken försiktigt i en kastrull till 50°, dra kastrullen åt sidan. 4. Blanda i gräddfil. Häll i en sil med kaffefilter eller silduk. 5. Låt rinna av i rumstemperatur i 3 timmar. Ställ i kyl över natten. 6. Smaksätt färskosten med salt. 7. Stöt koriander och fänkål i en mortel och fräs i smör. Tillsätt larver och vänd runt i kryddorna. Häll upp på ett fat och låt svalna. 8. Skiva gurkorna tunt med mandolin eller med en osthyvel. 9. Dela rågkakan på mitten så att den får en topp och en botten. Bred på smör. 10. Toppa med sallad, färskost, gurka, larver, rönnbär och krasse. Låt smaka!