Klimatsmarthetstävlingen

Även om det är få livsmedel som är lika klimatsmarta som brödet, så har faktiskt tävlingen i klimatsmarthet sina vinnare. Det är i princip bara moroten och andra rotfrukter som klår brödet i den matchen. Även grönsaker, frukt och baljväxter placerar sig högt.

Klimateffektivitet i kg CO2-ekvivalent/kg produkt:

Källa: Sveriges lantbrukuniversitets Mat-klimat-listan och SP Report Nr.802 2010 – Food Production and Emissions of Greenhouse Gases

graph

BRA föR mAGeN, oCH moRGoNDAGeN.

Bröd bakas väldigt effektivt och i princip utan svinn. Nästan allt mjöl som används odlas och mals i Sverige. Spannmål överlag är en effektiv gröda eftersom man får ut så mycket livsmedel per odlad yta. Sädesslagen som används är dessutom anpassade utifrån våra väder- och klimatförhållanden. När säden mals till mjöl blir det till skillnad från mycket annan råvaroproduktion inget svinn, då resterna av säden används till annat. Bagerier med sina stora, välutvecklade ugnar har dessutom låg energiåtgång, även när man tar transport till och från butik i åtanke.

Bröd är gott. Det tycker också majoriteten av svenska folket. Det märks, eftersom matsvinnet är bland det lägsta hos brödet, då vi ofta fryser in det och tar fram efter behov. Oavsett om du köper ditt bröd i bageri, mataffär eller bakar själv, är allt bröd klimatsmart.

ÄTA INSeKTeR?

Ja, kanske är det inte lika tokigt som det låter. Experter tror att klimatförändringarna kommer att förändra våra matvanor. De menar att vi kommer behöva utforska nya proteinkällor, så som insekter och sjögräs. Något som kanske redan nu kan inspirera till nya pålägg och tilltugg! Fast oavsett om du känner dig redo för kulinariska experiment eller inte, kan du fortsätta äta bröd med gott samvete.

SeS vI PÅ SKoLTURNeN?

Tillsammans med bagaren Johan Sörberg och kocken Paul Svensson har vi tagit fram en framtidsmacka som ungdomar runt om i Sverige ska få provsmaka när vi åker ut på vår skolturné. Kika in på vår Facebooksida och se om vi besöker just din skola!